Wijn uit Nederland

Wijngoed Wolf is gelegen op historische gronden van de Meierij van ’s-Hertogenbosch, vlakbij het dorp Sint-Michielsgestel. De wijngaard ligt op een eeuwenoude bolle akker die in de jaren een grondlaag gevormd heeft van humus, leem en verschillenden soorten zand. De zuidelijke ligging in Nederland garandeert een zacht klimaat met relatief veel zonuren en aanzienlijk minder regen dan andere delen van ons land. Dit maakt deze plek tot een uitstekende plek om mooie Nederlandse wijn te maken.

Bodem

De wijngaard begeeft zich op twee percelen. Allebei gelegen op een bolakker. Dat betekent dat het hoogste punt van de akker ongeveer 2 meter hoger ligt dan de zijkanten van de akker. Dit lijkt weinig maar maakt een groot verschil voor met name de waterhuishouding. De bodem bestaat een zeer diverse types zand met daaronder in dikke leemlaag. Dit zorgt ervoor dat de grond snel droogt wat zeker in de droge jaren ervoor zorgt dat de druiven dieper moeten zoeken naar water. Dit zorgt voor een diepere doorworteling wat ten goede komt aan de plant en de druiven. De relatief droge gronden hebben als bijkomstig voordeel dat de druivenplanten een beperkte hoeveelheid water kunnen opnemen. Zeker in de zomer limiteert dat de groei van de plant. Deze schaarste zorgt ervoor dat de plant minder zal investeren in het maken van bladeren en de energie zal gebruiken om de druiven te laten rijpen.

Klimaat

In Nederland is het momenteel even warm als midden Frankrijk in de jaren 50 van de vorige eeuw. Dit maakt Nederland in algemene zin inmiddels op basis van het klimaat heel geschikt geschikt voor de wijnbouw. Oost-Brabant specifiek heeft daarnaast relatief weinig neerslag vergeleken bij de rest van het land. Zeker de afgelopen jaren heeft dat een zeer positieve invloed gehad op de wijngaard aangezien de druiven hierdoor dieper op zoek gaan naar water en daardoor een betere doorworteling krijgen. Daarnaast zorgt een beperkt watertekort er voor dat de plant vooral gaat investerten in de voortplanting, in de druiven dus, en minder in het vormen van bladeren. Dit zorgt voor een hogere kwaliteit van de druiven.

Biodiversiteit

Steeds meer wijnboeren concluderen dat het natuulijk verbouwen van druiven hand in hand gaat met het zorgdragen voor een goede biodiversiteit. Biodiversiteit zorgt voor een levendige en productieve natuur. Variatie in planten, dieren, micro-organismen en ecosystemen is belangrijk om de natuur in evenwicht te houden.

Wijngoed Wolf is gelegen aan de rand van een natuurgebied en had daarmee al een goede bioviersiteit rondom de wijngaard. Direct na het aanplanten van de druiven, zijn er ook binnen de wijngaard op diverse manieren de biodiversiteit versterkt. Elk jaar worden delen van de wijngaard ingezaaid met een groenbemester en bloemen. Dit zaadmengel bestaat uit meer dan 30 soorten en zorgt in elk jaargetijde van het teeltseizoen voor een goede leefomgeving voor lieveheersbeestjes, sluipwespen en andere insecten en vogels die voor een naturlijk evenwicht in de wijngaard zorgen. Daarnaast zijn er vele fruit-, noten- en lindebomen, hagen en bosjes aangeplant waar ook vogels en andere kleine en grotere diersoorten een goede uitvalsbasis hebben. Aan de randen van de wijngaard bloeien bijenmengsels voor onze bijenvolken, die inmiddels ook in grote getalen de wijngaard bevolken.

Druivenrassen

Er is gekozen voor een mix aan de bekendere klassieke druivenrassen, zoals de Pinot Noir en Pinot Gris, en de nieuwe rassen die met name ontwikkeld zijn voor de noorderlijker gelegen landen. Een groot bijkomstig voordeel aan deze nieuwe rassen is dat deze rassen veel minder gevoelig zijn voor schimmelziekten en er dus veel minder of zelfs geen enkele manier van gewasbescherming hoeft plaats te vinden. Dit maakt het mogelijk om op een natuurlijke wijze te werken waarbij de wijngaard kan bijdragen aan een betere diversiteit in de natuur. De namen van nieuwe rassen, zoals Johanitter, Souvignier Gris, Sauvignac en Cabernet Blanc zijn bij veel mensen nog niet bekend, maar deze druivenrassen doen uiteindelijk in de smaak van de wijn niet meer onder voor de klassieke rassen.

Wijngaardbeheer

De wijngaard wordt op een natuurlijke wijze beheerd. Dat betekent dat er alleen maar gebruik gemaakt wordt van natuurlijke middelen om de druiven gezond en sterk te houden. De basis daarvan ligt bij de bodem. Jaarlijks worden er bodemmonsters genomen op basis waarvan er bekeken wordt wat er nodig is om de grond in goede balans te houden. Om de grond goed te voeden en doorworteling van de planten goed mogelijk te maken, zijn er in de gehele wijngaard bloemen en groenbemester aangeplant. Naast dat dit helpt de grond verder te verbeteren, levert dit een mooi beeld op in het groeiseizoen met veel zoemende insecten en fluitende vogels. Gedurende het jaar worden op meerdere momenten preparaten, compostthee en brandnetelthee uitgebracht op de wijngaard. Deze natuurlijke preparaten zorgen voor een verdere versterking van de planten en bodem.

De druiven worden allemaal met de hand geplukt. Dit gebeurt met kleine manden en kratten zodat de druiven niet beschadigd raken voordat ze geperst worden. In de wijngaard vindt reeds de eerste selectie plaats van de druiven, zodat alleen de allerbeste druiven gebruikt worden voor de wijn. Voor de oogst wordt er meerdere malen getest of de druiven de goede hoeveelheid suikers en zuren hebben en of de druiven ook voldoende rijp zijn om de aroma’s in de wijn die ervan gemaakt wordt, goed tot haar recht kunnen komen.